1. Indexfonder
De senaste åren har indexfonder blivit väldigt populära. En indexfond, eller passiv fond (även kallat robotförvaltning), har som mål att spegla utvecklingen för ett visst index. Om det är en aktiebaserad fond, investerar den i aktier som ingår i fondens jämförelseindex, till exempel MSCI AC World.
Många uppfattar det som att indexfonder generellt har lägre risk, är billigare och ger högre avkastning än aktivt förvaltade fonder. Men risken behöver inte vara lägre i en indexfond – risken beror på vad fonden placerar i för typer av värdepapper. Ju större kurssvängningar, desto högre risk.
En indexfond ger per definition alltid lägre avkastning än index efter avgifter. Och om det finns dolda kostnader som till exempel plattformavgifter, kan indexfonder bli dyrare än vad de ger sken av.
– Man brukar säga att man köper «marknaden» med en indexfond. Det stämmer inte, du köper en liten del av de börsnoterade bolagen som utgör indexet. Därmed hamnar du utanför många andra spännande investeringsmöjligheter, säger SKAGEN Fonders investeringsdirektör Alexandra Morris.
– Över tid tror jag mer på aktiva fonder, där en förvaltare aktivt väljer ut investeringar och har som mål att slå jämförelseindex, tillägger hon.
2. Aktiva fonder
I en aktiv fond gör förvaltaren egna analyser till skillnad från den passiva indexförvaltaren som bygger upp sin fond efter en given mall (att fondportföljen ska efterlikna börsindexet). De mest attraktiva bolagen med hänsyn till både risk och avkastningspotential väljs ut med målet att ge bättre avkastning än index. Läs också: SKAGENs investeringsfilosofi.
Aktiv förvaltning är av naturliga skäl mer tidskrävande och en del aktiva fonder har högre avgifter. Fokusera dock inte bara på avgiften – och jämför inte äpplen med päron. Titta på hur fonden har presterat över tid, hur förvaltaren hanterat nedgångar och hur fondens investeringsfilosofi ser ut. När du köper en ”billig” indexfond följer ditt kapital med ner när börsen går sämre.
Vissa förvaltare, som SKAGEN Fonder, väljer också att ta ut en prestationsbaserad avgift. När din fond går bra och du får mer i avkastning, blir avgiften högre - och vice versa.
Men se upp när du väljer aktiva fonder – alla aktiva förvaltare lever inte upp till sina namn. Det har på senare år förekommit så kallade smygindexfonder som följer jämförelseindex mer eller mindre nära.
3. Spara hållbart
För den som vill spara hållbart finns det flera fördelar med en aktiv förvaltare. Det krävs oftast aktiv förvaltning för att identifiera såväl ”etiska” som ”hållbara” företag. De flesta index är marknadsviktade, och består exempelvis av de 30 största bolagen på en börs, oavsett bransch eller hållbarhetsarbete.
SKAGENs aktiva fonder följer exempelvis en hållbarhetspolicy, vilket innebär att alla bolag granskas noga innan de tas in i portföljerna. Som en aktiv och engagerad ägare, kan SKAGEN också påverka bolagen och i många fall genomdriva förändringar i positiv riktning när det behövs.
– I ett långsiktigt perspektiv är det tydligt att bolag som inriktar sig på hållbarhet blir mer framgångsrika. De som till exempel bryr sig om sina anställdas arbetsvillkor drar till sig de bästa medarbetarna. De som minskar sin klimatpåverkan stärker sitt varumärke och ökar sitt genomslag. Och bolag som behandlar aktieägarna rättvist belönas genom högra aktiekurser, säger Alexandra Morris.
Se också:
Räknesnurran - se hur sparbelopp, spartid, avkastning och avgift påverkar ditt sparande (Till Fondkollen.se)