Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Äpplen och päron: Omvärdering av globala aktiemarknader

Indexleverantörer, investerare och förvaltare bör därför överväga om standarddefinitionen av ”globala aktiemarknader” fortfarande är ändamålsenlig. De höga koncentrationsnivåerna i indexen kan dessutom skada den aktiva förvaltningsbranschen.

Artikeln i korthet  

1. Hög koncentrationsrisk i index

Marknadsvärdeviktade index domineras idag av ett fåtal stora aktier, vilket ger en missvisande bild av de globala aktiemarknaderna och ökar risken för systemstörningar. 
 
2. Passivt kapital driver marknaden

Den stadiga inflödet till passiva fonder förstärker prisförvrängningarna och minskar den naturliga prisbildningen, särskilt för små och medelstora bolag. 
 
3. Äpplen mot päron

Att jämföra aktivt förvaltade fonder med koncentrerade, marknadsvärdeviktade index kan vilseleda investerare och pressar aktiva förvaltare att köpa överprisade aktier. 
 
4. SKAGENs ståndpunkt

Som värdeförvaltare fortsätter SKAGEN att fokusera på långsiktighet och bred diversifiering för att skydda kunder mot den växande koncentrationsrisken i dagens globala aktieindex. 

Vad är egentligen den globala aktiemarknaden?

Index kan sättas samman på olika sätt. Vissa använder prisvikt (till exempel Dow Jones och Nikkei 225), där aktiekursen avgör hur stor vikt bolaget får i index. De flesta index är dock marknadsvärdeviktade, vilket innebär att bolagets marknadsvärde (aktiekursen gånger antal aktier) bestämmer vikten. Exempel på detta är MSCI World och MSCI ACWI.

Det finns också index där alla aktier har lika vikt, oavsett pris. Då talar vi om likaviktade index. Över tid har avkastningen för marknadsvärdeviktade och likaviktade index ofta varit ganska likartad, men i dag är skillnaderna i risk stora eftersom några få stora bolag har mycket stor vikt i de marknadsvärdeviktade indexen. År 2024 var skillnaden i avkastning mellan dessa två metoder (marknadsvärdeviktat vs. likaviktat) hela 11 procentenheter i MSCI World – den största skillnaden någonsin[1].

I det marknadsvärdeviktade indexet MSCI Small och Mid-Cap utgör den största aktien bara 0,3 procent. I MSCI Emerging Markets översteg den största aktien under en kort period 10 procent, vilket också är gränsen i UCITS-regelverket. Vid slutet av 2024 hade skillnaden i värdering och koncentrationsrisk mellan marknadsvärdeviktade och likaviktade index blivit mycket stor.

imageb4dny.png

Globala passiva aktieflöden – den eviga köparen

Huvudorsaken till den stora skillnaden mellan indexen är den stadiga strömmen av passivt kapital in på aktiemarknaden. Passiva fonder köper ofta aktier i enlighet med marknadsvärdeviktade index, utan att ta hänsyn till värdering eller koncentrationsrisk. Enligt Lipper drog passiva fonder till sig 466 miljarder dollar under 2023 och gick därmed om aktiva fonder i förvaltat kapital. Vi kan anta att trenden fortsatte under 2024.

image2fwh.png

Många investerare väljer passiva fonder främst på grund av låga avgifter, inte för att de anser att fonderna ger bäst riskspridning eller attraktiva priser. Finanspressen kritiserar ofta aktivt förvaltade fonder för att ge ”dålig” avkastning, men nämner sällan värdet av nedsideskydd, diversifiering och möjligheten att köpa rimligt prissatta aktier.

Den stora tillförseln av kapital till passiva och halvpassiva globala aktieprodukter förvrider prissättningen och skapar särskilt stora utmaningar för små och medelstora bolag, där prissättningen ofta blir mindre ”naturlig”. Under 2025 ser vi att denna utveckling nått nya höjder. Bristande diversifiering utgör ett växande hot och kan få allvarliga konsekvenser för många passiva investerare.

Att jämföra äpplen med päron

När man jämför aktivt förvaltade fonder med de mycket koncentrerade, marknadsvärdeviktade indexen kan det påverka anseendet för aktiva strategier. En fond bör mätas mot ett representativt investeringsuniversum. En aktiv, global förvaltare som vill ha god riskspridning skulle knappast placera 70–80 procent i en enda valuta eller ett enda land, vilket MSCI World-index till stor del gör.

Värdeförvaltare som SKAGEN, som ständigt väger pris mot värde, undviker naturligtvis att köpa de dyraste bolagen i de marknadsvärdeviktade globala indexen. Men när sådana index blir alltmer koncentrerade hamnar ”vanliga” bolag i skuggan. Många aktiva förvaltare känner sig därför tvingade att köpa överprisade och mycket populära amerikanska aktier för att behålla sina kunder. Om detta fortsätter kan vi få en bransch som ser exakt likadan ut och endast styrs av några få stora passiva aktörer, vilket i sin tur kan polarisera aktiekurser världen över.

En blick på 2024

År 2024 (mätt i USD) gav den genomsnittliga globala aktien, definierad av MSCI ACWI Equal Weighted Index, en avkastning på 5,9 procent. Samtidigt ökade ett marknadsvärdeviktat globalt index med 18,0 procent. Vid årets slut utgjorde amerikanska aktier 67 procent av vikten i MSCI ACWI, trots att de bara stod för 22 procent av antalet aktier i indexet. MSCI World exklusive USA steg med 5,3 procent.

SKAGEN som en aktiv värdeförvaltare

SKAGEN är en av få oberoende förvaltare som inte gett efter för trycket att investera i linje med koncentrerade, globala index. 2024 var därför ett mycket tufft år för våra fonder, kanske det mest krävande i SKAGENs historia sedan starten 1993.

Vi är stolta över att vara konträra och värdeinriktade samt att ha en bred spridning mellan sektorer och regioner. Våra globala portföljer (äpplena) mäts mot allt mer förvrängda och koncentrerade jämförelseindex (päronen), vilket gör jämförelsen mindre relevant över tid. Vi kommer att fortsätta satsa på en långsiktig investeringsfilosofi under 2025. Målet är att leverera förstklassig avkastning över tid och skydda våra kunder från den växande risk som finns i dagens globala aktieindex.

[1] Källa: MSCI. MSCI World Indices in USD.

Aktiv förvaltning

Småbolagens tid att leverera

I SKAGEN Focus är vi experter på att hitta undervärderade små och medelstora konträra bolag. I vår ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Aktiv förvaltning

SKAGEN Focus: Ljusare utsikter för små och medelstora bolag?

Lägre priser och ett förbättrat ekonomiskt klimat kan ge mindre bolag bättre avkastningsmöjligheter ...

SKAGEN Global: Kanadensisk övertygelse

Vi träffade nyligen våra två kanadensiska investeringar och fick positiva nyheter om deras ...

SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up