En ny rapport från Goldman Sachs pekar på att vi redan lever i en mer eller mindre automatiserad värld, och att detta kan förstärka nästa stora nedgång för aktiemarknaderna.* Utgångspunkten i rapporten är en växande rädsla för att marknaderna blivit mycket mer sårbara för fullt automatiserad höghastighetshandel.
Det är inte längre bedömningar av bolagens fundamentala förutsättningar som utgör grunden för analyser av aktiekurser. I en automatiserad höghastighetsvärld har fokus flyttas bort från bolagens utveckling och förmåga till värdeskapande. Det som kvarstår är ett slags elektroniskt kasino där hastighet har ersatt kapital och maskiner har ersatt människor, enligt Goldman Sachs-rapporten.
Innan finanskrisen stod automatiserad aktiehandel för mellan 25 och 35 procent. Trenden var stigande och har snabbt accelererat till över 60 procent idag.
Denna utveckling har skett i en relativt lugn omvärld. Under normala marknadsförhållanden uppför sig datorer logiskt och i enlighet med förväntningarna. De globala finansmarknaderna har i stort sett varit en lugn och stadigt stigande affär. Bara under korta perioder har det varit stökigt.
Men under denna period har det också inträffat en ökande mängd supersnabba – och oförklarliga – fall. Enligt Alexander Munk, en doktorand i matematik vid University of Michigan, och Erhan Bayraktar, professor i matematik vid samma universitet, händer det minst 12 gånger om dagen.
Den sista av de stora så kallade flash-krascharna inträffade så sent som den 5 februari i år då VIX-indexet (mer känt som slräckindexet) hade sin största uppgång någonsin inom loppet av en dag. Men ingenting i den fundamentala analysen eller data tydde på en sådan utveckling.
Utmaningen med automatiseringen är att datorer drar tillbaka ytterligare likviditet om marknaderna faller snabbt. På så sätt förstärks nedgången.
Den stora frågan är vad som händer nästa gång ett stort fall inträffar, och fallet kommer som en följd av komplexa faktorer som ligger utanför det datorerna är programmerade att förstå. En värld som styrs av datorprogrammerad aktiehandel har ännu inte stresstestats.
Låt oss inte invaggas i en falsk trygghet av de senaste tio årens breda uppgång. Nästa nedgång kan utlösas på helt andra platser än där vi för närvarande stirrar oss blinda – oavsett om det är Trump eller något annat.
Ett gott hantverk och företagens värdeskapande är det som fortfarande gäller, åtminstone på längre sikt än några millisekunder.
*Goldman Sachs: ”Liquidity as the New Leverage: Will the Machines Amplify the Next Downturn?”
Denna krönika har tidigare varit publicerad i den norska tidningen Dagens Næringsliv.