Med börsjättarnas fortsatta dominans, och flera som blir ännu större, har 2024 varit tufft för de mindre företagen. Det globala småbolagsindexet låg omkring åtta procentenheter bakom de stora företagen vid utgången av augusti, eftersom investerare fortsatte att undvika mindre företag till förmån för teknologijättar kopplade till artificiell intelligens [1].
Dessa "Fantastiska 7" utgör 30 procent av den amerikanska S&P 500-indexet, medan i Europa representerar 10 aktier (kända som "GRANOLAS") en fjärdedel av den totala marknaden [2]. Inskränkningen av avkastning har också vänt upp och ner på värderingarna, så att globala storbolag nu handlas till en rekordhög premie på 12 procent jämfört med mindre företag baserat på P/E-tal. Som jämförelse har de stora techbolagen handlats med en genomsnittlig rabatt på 12 procent under de senaste två decennierna. Det "fantastiska gapet" mellan de största amerikanska teknologiföretagen och globala småbolag är ännu bredare och närmar sig en premie på 50 procent.
Normalisering av börsen?
Det har dock nyligen funnits tecken på att aptiten för dessa dyra tillväxtaktier börjar avta, eftersom investerare undrar när de kommer att se avkastning på sina enorma investeringar i AI. De Fantastiska 7 har underpresterat den amerikanska marknaden sedan juni och är sammanlagt ned omkring 10 procent från sommarens toppar. Nvidia (-12 procent) har lett nedgången, med tvivel om hållbarheten i företagets intäktstillväxt, förstärkt av att VD och andra insiders har sålt ett betydande antal aktier [3].
Lägre räntor kan också fungera som en kortsiktig katalysator för normalisering av börsen. Den förväntade ökningen i ekonomisk aktivitet kommer att vara särskilt positiv för cykliska värdeaktier, medan mindre företag, som ofta har mer skulder med rörlig ränta än större företag, också kommer att dra nytta av lägre finansieringskostnader.
Att värdeaktier presterar bättre än tillväxtaktier kommer att markera en normalisering av aktiemarknaderna i ett historiskt sammanhang. Tillväxt har varit dominerande sedan 2022, och tidigare sådana faser (markerade 1 och 2 i diagrammet nedan) har följts av starka omvändningar till förmån för värdebolag.
Fokus på värde
Trots denna motvind har SKAGEN Focus slagit MSCI All Country World-index både 2022 och 2023, även om fonden ligger 14 procentenheter efter samma referensindex i år. Detta ger den småbolags- och värdeorienterade portföljen en uppskattad uppsida på 76 procent—en nivå vi senast såg vid utbrottet av pandemin. Det inledde en avkastning på 131 procent för SKAGEN Focus i euro fram till slutet av augusti, över 30 procent före MSCI AC World-index under samma fyra och ett halvt års period.
Portföljen fortsätter att prestera bra med en sund omsättning av företag som konkurrerar om plats. 39 procent av positionerna har varit i fonden i mindre än 12 månader. Åtta företag har lämnat under 2024 efter att ha nått våra kursmål, inklusive Danaos, Iveco och Phinia, där de två sistnämnda har gett fondens bästa bidrag i år. Dessa har ersatts av Kalmar (en nyligen avknoppad del från Cargotec), Hyundai Mobis (en koreansk bildelstillverkare), Acerinox (en tillverkare av rostfritt stål) och Akatsuki (en japansk spelutvecklare) – alla fyra spännande nya aktörer med en uppskattad uppsida på mellan 60–110 procent.
Vårt värdefokus illustreras av att portföljen för närvarande handlas 47 procent och 81 procent under MSCI All Country World-indexet på respektive intjänings- och bokfört värdebasis. En jämförelse av samma multiplar mot 330 aktiva globala aktiefonder från Copley Fund Research understryker också vår position bland de billigaste, medan vår placering i toppen för utdelningsavkastning reflekterar vår preferens för kassagenererande, aktieägarvänliga företag.
Med värderingar på bottennivåer och förbättrade ekonomiska utsikter ser värdeaktier och småbolag ut att vara väl positionerade för att blomstra framöver. Mot bakgrund av detta och en återgång till en mer normaliserad aktiemarknad är SKAGEN Focus i en idealisk position för att generera både positiv absolut och relativ avkastning.
Ta del av mer information om utsikterna för små- och medelstora bolag i SKAGEN Focus senaste webbinarium:
All information per 31.08.2024 om inte annat anges.
Referenser
[1]: Källa: MSCI. MSCI ACWI Small Cap (+8,7 %) vs. MSCI ACWI Large Cap (+16,8 %) i EUR 31/12/23 – 31/08/24.
[2]: Fantastiska 7: Meta, Amazon, Apple, Microsoft, Google, Tesla, NVIDIA. GRANOLAS: GSK, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP, Sanofi.
[3]: Källa: Bloomberg. Bloomberg Magnificent 7 Total Return Index 10/07/23 – 30/08/24.