Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

7 min lästid

Aktiemarknaderna stormade fram under andra kvartalet

De globala aktiemarknaderna levererade bra resultat under andra kvartalet, i takt med att världsekonomin visade flera tydliga tecken på förbättring. Inflation är fortfarande ett huvudtema bland investerare, men majoriteten tror att prisökningen främst beror på den underliggande oron snarare än en tydlig trend framöver. Råvarupriserna fortsatte att stiga och oljepriset steg till över 75 dollar fatet för första gången på mer än två år.

Samtliga av SKAGENs fonder hade ett bra andra kvartal. SKAGEN Kon-Tiki avslutade strax över sitt jämförelseindex, trots utmanande förhållanden på tillväxtmarknaderna, med 2,67 procent avkastning mot index på 2,64 procent. Speciellt SKAGEN Global och SKAGEN m2 gick väldigt bra, med tvåsiffrig absolut avkastning under andra kvartalet.

SKAGEN Global

Den globala aktiefonden SKAGEN Global distanserade sig med god marginal från jämförelseindex under kvartalet med en avkastning på 8,57 procent mot jämförelseindexets 4,12 procent. Under de senaste fem åren ligger SKAGEN Global även något framför index med 15,57 procent årlig genomsnittlig avkastning, mot 14,41 procent för jämförelseindex.

Nike Inc., som knappast behöver ytterligare introduktion, blev en av de bästa bidragsgivarna under kvartalet, delvis tack vare en framgångsrik digital strategi. Dessutom tillkännagav Nike-koncernen sina mål fram mot 2025 som även de överträffade marknadsförväntningarna. Mjukvarobolaget Adobe överraskade också positivt i sin rapport för första kvartalet, liksom franske lyxkoncernern LVMH och Hermès, där sistnämnda hade tillväxt i samtliga produktkategorier.

Den största nedgången finner vi hos bolag MarketAxess, Abott Laboratories och Verisk, som inte har levt upp till marknadens förväntningar. Förvaltarteamet i SKAGEN Global anser dock att det här är enskilda incidenter och att det inte finns någon anledning till oro på lång sikt.

SKAGEN Global varken sålde ut eller köpte in sig i nya bolag under andra kvartalet, och portföljen består fortfarande av 30 bolag som förvaltarna har stor tro på. Trenden från första kvartalet fortsätter därmed, under vilken förvaltarna inte heller gjorde stora förändringar bland innehaven. Efter ett imponerande första kvartal har förvaltarna valt att trimma positionen något i danska DSV, efter att aktien gått upp mer än 200 procent sedan pandemin bröt ut i mars 2020.

Läs mer om SKAGEN Global här, och missa inte värdeförvaltaren Knut Gezelius på DITVs Börsmorgon här.

SKAGEN m2

Fastighetsfonden SKAGEN m2 har verkligen fått vind i seglen senaste par månaderna. Med en avkastning på 9,31 procent under kvartalet slog fonden sitt jämförelseindex med 3,66 procentenheter. Under de senaste fem åren har SKAGEN m2 gett 10,63 procent i genomsnittlig årlig avkastning, medan index har levererat 4,75 procent i genomsnittlig årlig avkastning.

Fondens bästa bidragsgivare under kvartalet var svenska Adapteo som fick en kraftig ökning efter att en infrastrukturfond lämnade ett bud på bolaget. Ett annat bolag på topp är svenska fastighetsbolaget Catena, och under kvartalet kom också nyheten att det tyska fastighetsbolaget Deutsche Wohnen slås samman med bostadsjätten Vonovia. SKAGEN m2 förvärvade därmed aktier i Vonovia istället, vilket kan anses som en diversifieringsstrategi, då Vonovia är verksamt på flera europeiska marknader.

SKAGEN m2 köpte även in sig i amerikanska kontorsoperatören Paramount Group, som huvudsakligen har verksamhet i San Francisco och New York. Japanska Tokyu Fudosan kom också in i portföljen. Bolaget handlas med bra rabatt och fokuserar på klimatvänlig infrastruktur, såsom exempelvis solenergi.

Det var ett annat japanskt företag som bidrog neråt under kvartalet, nämligen bolaget Keihanshin Building, efter en budrunda som inte nådde hela vägen fram.

Läs mer om SKAGEN m2 här.

Se intervjun från maj månad med värdeförvaltaren Michael Gobitscheck hos Dagens Industri här.

SKAGEN Vekst

Mer Norden- och globalfokuserade fonden SKAGEN Vekst levererade en avkastning på 6,61 procent under andra kvartalet, mot 4,99 procent för jämförelseindex. De senaste fem åren har fonden legat något bakom sitt index med 12,64 procent i årlig genomsnittlig avkastning mot 14,68 procent för jämförelseindex.

En av de många starka bidragsgivarna på plussidan kom från rederiet Flex LNG, som äntligen börjar landa mer långsiktiga kontrakt. Norska Golden Ocean bidrog också positivt med ökade intäkter. Ryska Gazprom var också på topplistan med en aktiekurs som fick hjälp av stigande bensinpriser över hela världen.

I andra änden på avkastningsskalan hittar vi kinesiska Ping An. E-handelsjätten Alibaba tappade också något, speciellt på nyheten om att bolaget behöver mer kapital för att upprätthålla sin position på marknaden. Efter en stark start på året blev det en tillbakagång för den svenska stålproducenten SSAB, med ett stålpris som har stabiliserats under senaste månaderna.

Under kvartalet som gick köpte SKAGEN Vekst in sig i det transatlantiska lågprisflygbolaget Norse Atlantic i samband med börsnoteringen i april. Efter en lång period av finansiella omstruktureringar i flygbolaget Norwegian köpte fonden in sig i själva emissionen, men förvaltarna sålde snabbt ut sig igen när prismålet uppnåddes efter kort tid.

Andra kvartalet blev något av ett börsnoteringarnas kvartal för SKAGEN Vekst. Förvaltarna köpte nämligen också in sig i det ryska trävirkesbolaget Segezha Group när det börsnoterades, och fonden deltog även i noteringen av förpackningsbolaget Elopak.

För att finansiera de nya innehaven och deltagande i nämnda emissioner, avyttrade förvaltarna delvis positionen i Kinnevik. Positionen i skogsbolaget Holmen blev också reducerad, i takt med att aktien börjat närma sig kursmålet.

Läs mer om SKAGEN Vekst här.

Missa inte värdeförvaltaren Alexander Stensrud som gäst i populära Börsrådet på DITV här.

SKAGEN Focus

Fonden, som fokuserar på globala små och medelstora företag, hade också ett bra kvartal med 4,94 procent avkastning, något bakom jämförelseindex som slutade upp med 5,67 procent. Under de senaste fem åren har SKAGEN Focus gett en årlig genomsnittlig avkastning på 12,02 procent mot index på 14,41 procent.

 

Det var särskilt gruvföretaget Roxgold som bidrog bäst under kvartalet, efter att företaget mottog ett bud från Fortuna Silver. SKAGEN Focus investerade i Roxgold 2019, och minskade under kvartalet sin position i takt med att aktien nådde prismålet. Bolaget är fortfarande en av de tio största innehaven i fonden.

 

Det var generellt bra aktivitet i fonden under kvartalet, med många transaktioner. Den franska biluthyrningskoncernen Europcar, en av fondens nyare innehav, blev också en av de bästa bidragsgivarna. Efter konsolideringen i början av pandemin har bolag nu en mycket solid balansräkning med låga skulder.

 

Förvaltarna sålde flera innehav som nådde sina respektive prismål under perioden. Trävirkesbolaget West Fraser Timber, den tyska maskinkomponenttillverkaren Norma Group och den japanska industrigiganten Hitachi Cunstruction Machinery var några av dessa. Dessutom minskades innehaven i den starka bidragsgivaren till fonden, gruvbolaget Ivanhoe Mines.

 

Focus-teamet köpte in sig i det tyska biluthyrningsföretaget SIXT, som blev en klar vinnare i den pandemiutlösta krisen inom biluthyrningsindustrin. Kvartalet gick i transportsektorns tecken, och förvaltarna köpte även in sig i det brittiska bussbolaget Stagecoach.

Läs mer om SKAGEN Focus här.

SKAGEN Kon-Tiki

Det var något mer krävande förhållanden på tillväxtmarknaderna under andra kvartalet, men SKAGEN Kon-Tiki levererade ändå en avkastning på 2,67 procent, mot index på 2,64 procent. På en femårshorisont har SKAGEN Kon-Tiki gett 9,84 procent i genomsnittlig årlig avkastning, medan index har gett 12,13 procent.

Det fanns ett antal innehav från första kvartalet som också bidrog positivt under andra kvartalet. Det indiska jordbruksbolaget UPL steg under perioden och fortsätter sina framsteg som ett resultat av en bra fullservice-affärsmodell. Ivanhoe Mines har också gett en bra avkastning det senaste året genom prisökningen på koppar och ökat fokus på metallens betydelse i den gröna omställningen världen över.

På den mer negativa sidan var det kinesiska finansiella konglomeratet Ping An Insurance ett innehav som reducerade avkastningen. Förvaltarna ser fortfarande Ping An-aktien som en mycket undervärderad aktie och har använt kursnedgången för att öka på innehavet.

Fonden sålde turkiska KOC efter ökad politisk oro efter att president Erdogan avskedade centralbankschefen. I Brasilien sålde förvaltarna också det statligt kontrollerade Banrisul, även det på grund av ökad politisk oro. Bank of China och Euronav såldes för att frigöra kapital till mer lovande investeringar, som bland annat kinesiska CNOOC. Energibolaget bör kunna dra nytta av de höga oljepriserna. Förutom ett antal mindre positioner fanns det även utrymme för ett annat ryskt bolag i portföljen, nämligen Magnit. Det är Rysslands näst största livsmedelskoncern och driver över 10 000 matbutiker över hela landet. Förvaltarnas analys visar att bolaget kommer att dra nytta av konkurrenssituationen och ytterligare konsolideringen av marknaden.

Läs mer om SKAGEN Kon-Tiki här.

Börsen

Alexandra Morris: Ännu ett bra år för globala aktier

Trots en liten nedgång mot slutet blev 2024 ett mycket bra år för den globala aktiemarknaden. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Fjärde kvartalet: Tvära kast på de globala aktiemarknaderna

När 2024 gick mot sitt slut visade de globala aktiemarknaderna både styrka och mer oväntade ...

Ju mer allt förändras, desto mer förblir allt detsamma

2024 kommer att gå till historien som ännu ett starkt börsår – med 56 nya rekordnoteringar enbart i ...

November 2024: Marknadsreaktioner efter USA-valet

November 2024 präglades av betydande politiska och ekonomiska händelser, med det amerikanska ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up