Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Alexandra Morris: Ännu ett bra år för globala aktier

USA ledde förra året och S&P 500 slutade med 57 nya toppnoteringar, en årsavkastning på 24 procent och sin största meravkastning gentemot resten av världen sedan 1997.

Se Alexandra Morris årsuppsummering och utsikter för 2025 – video

Precis som 2023 var det en optimism kring artificiell intelligens som drev mycket av utvecklingen, särskilt de sju så kallade "Magnificent 7"-aktierna. Nvidia (+179 %) ledde återigen i toppen, och de sju aktierna ökade tillsammans med hela 63 procent. Dessa bolag utgör nu ungefär en tredjedel av S&P 500 och en femtedel av världens aktieindex. Den starka utvecklingen gjorde att tillväxtaktier (+24 %) slog värdeaktier (+11 %), stora bolag (+19 %) slog små bolag (+8 %) och mogna marknader (+19 %) överträffade tillväxtmarknader (+8 %)[1].

Bland tillväxtmarknaderna var det stor variation: Taiwan och Kina steg betydligt, medan Sydkorea och Brasilien bromsades av politiska och makroekonomiska problem. Även Europa (+6 %) halkade efter, delvis för att regionen har en mindre teknologisektor, svagare ekonomisk tillväxt och hotas av amerikanska tullar på företag som exporterar till USA.

Trots att IT och kommunikationstjänster fortsatt dominerade, visade 2024 tecken på en viss spridning i avkastningen. Finanssektorn – särskilt i Europa, Japan och Kina – presterade bra, och samma gällde för flera industribolag. Däremot hade hälsosektorn, fastigheter, energi och material svagare resultat.

imagedn1ng.png

Ett blandat 2024 för våra fonder

Våra fonder levererade varierande resultat under 2024. Alla gav lyckligtvis positiv absolutavkastning. Jämfört med referensindexen blev 2024 dessutom mer utmanande än vanligt, och alla våra fonder underpresterade i olika grad – det mesta av eftersläpningen kom under de senaste månaderna av året.

Marknaden drevs till stor del av ett fåtal stora bolag, vilket skapade utmaningar för de flesta aktiva förvaltare. Enligt Morningstar slog endast cirka en tredjedel av förvaltarna inom 38 olika kategorier sina referensindex under de senaste 12 månaderna[2] – och detta gällde särskilt värdeorienterade aktörer som SKAGEN. Vi är självklart inte nöjda med att ha underpresterat relativt sett. Våra portföljförvaltare arbetar hårt för att förbättra resultaten, och du kan läsa mer om deras tankar kring avkastning, portföljförändringar och marknadsutsikter i de senaste fondsrapporterna.

Ungefär hälften av världens aktieavkastning under 2024 berodde på högre värdering (multipelexpansion). Vid övergången till 2025 är prissättningen fortfarande hög; den framåtblickande P/E-talet för MSCI World steg från 17 till 19 förra året, medan den amerikanska aktiemarknaden ökade från 20 till 22 – nära historiska toppnivåer. Eftersom värdering är den bästa indikatorn för långsiktig avkastning, kan detta betyda att investerare som följer indexen noggrant riskerar att få besvikande resultat. Tidigare har så hög prissättning i USA resulterat i enstaka siffror på avkastning över tio år. För investerare med mer flexibla mandat öppnar sig dock möjligheter – särskilt om marknaden fortsätter att bredda sig över flera sektorer och regioner. Tillväxtmarknader och europeiska aktier handlas till exempel med betydande rabatter, både jämfört med sina egna historiska genomsnitt och jämfört med amerikanska aktier.

imagezun2.png

Hoppas på det bästa, men planera för det värsta

Det finns goda skäl att tro att 2025 kommer att präglas av osäkerhet, inte minst med en ny, oförutsägbar president i Vita huset. Trots detta visar den senaste Bank of America Global Fund Manager Survey att stämningen bland investerare är på uppgång, med den största förbättringen i sentimentet sedan juni 2020. Mycket av optimismen beror på en stark världsekonomi och förväntningar om god vinsttillväxt i de flesta regioner – särskilt på tillväxtmarknader och i USA. Där hoppas många att Trumps löften om lägre skatter, mindre reglering och mindre konkurrens från utlandet kommer att bidra till fortsatt kursuppgång.

På andra sidan lurar flera betydande faror. En protektionistisk amerikansk politik kan leda till handelskrig som i sin tur kan orsaka valutastörningar, recession eller högre geopolitiska spänningar i en redan instabil värld, inte minst med konflikter i Ukraina och Mellanöstern. Ökad inflation kan också tvinga centralbanker att höja räntan mer än förväntat – detta framhålls i den nämnda undersökningen som ett av de största hoten efter Trumps valseger. Högre räntor kan kväva fortsatt uppgång på den amerikanska aktiemarknaden och därmed också påverka andra marknader, eftersom USA utgör två tredjedelar av världens aktieindex. Sammantaget kan detta innebära en mer ojämn väg framåt under 2025, särskilt eftersom både globala och amerikanska aktier redan har stigit med respektive 36 procent och 43 procent under de senaste 14 månaderna[3].

Mitt i osäkerheten kring penningpolitik, finanspolitik och handelspolitik är det värt att komma ihåg att bolag ofta är bra på att anpassa sig. På SKAGEN är vårt arbete fortfarande att hitta de bästa investeringsmöjligheterna globalt, inte bara i USA, med fokus på en god balans mellan risk och avkastning. Erfarenhet och grundliga analyser kan bli viktigare än någonsin under 2025 för att särskilja brus från verkliga möjligheter, och vi kommer att följa utvecklingen noggrant för att utnyttja de chanser som uppstår i en mer volatil marknad. Jag ser fram emot att hålla dig uppdaterad om hur det går.

Referenser
[1] Källa: MSCI for style, size and regional indices in USD.
[2] Morningstar's European Active/Passive Barometer, Midyear 2024. 
[3] MSCI ACWI and S&P 500 indices 27/10/2023 – 31/12/2024 in USD.

Börsen

Fjärde kvartalet: Tvära kast på de globala aktiemarknaderna

När 2024 gick mot sitt slut visade de globala aktiemarknaderna både styrka och mer oväntade ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Ju mer allt förändras, desto mer förblir allt detsamma

2024 kommer att gå till historien som ännu ett starkt börsår – med 56 nya rekordnoteringar enbart i ...

November 2024: Marknadsreaktioner efter USA-valet

November 2024 präglades av betydande politiska och ekonomiska händelser, med det amerikanska ...

SKAGEN Global: Hur den nya amerikanska presidenten kan påverka aktiemarknaderna

Portföljförvaltaren Knut Gezelius förklarar hur valet av en ny president kan påverka de globala ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up