Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Alexandra Morris: Är aktiemarknaderna på väg tillbaka till det normala?

Aktiemarknaderna runt om i världen hade ett positivt tredje kvartal – MSCI All Country World Index ökade med 6,6 procent i USD – och vid slutet av september hade indexet stigit med 18,7 procent under 2024. USA (+6,6 procent) fortsätter att dominera rubrikerna – S&P 500-indexet nådde flera nya rekord och är på väg mot sin bästa avkastning hittills under 2000-talet – men marknadsuppgångarna var jämnare fördelade under kvartalet än på länge [1].

Det bredare rallyt ledde till att värdeaktier (+9,4 procent) överträffade tillväxtaktier (+4,1 procent) under kvartalet, drivet av stark sektorprestation inom fastigheter (+16,1 procent), försörjningstjänster (+15,9 procent) och finansiella tjänster (+9,9 procent), medan informationsteknologi (+1,0 procent) och kommunikationstjänster (+4,0 procent) halkade efter marknaden. Energi (-3,1 procent) tyngde ned värdeaktier då oljepriset föll med 17 procent – den största kvartalsvisa nedgången på ett år – på grund av oro för den globala efterfrågan.

Värde- och cykliska aktier stärktes av att centralbanker sänkte räntorna, särskilt i USA där Fed sänkte styrräntan med 0,5 procent vilket också hjälpte småbolag (+8,8 procent) att överträffa storbolag (+6,1 procent) under kvartalet [2]. Denna rotation ledde också till att utvecklade marknader (+6,4 procent) underpresterade i jämförelse med tillväxtmarknader (+8,7 procent), där Kina var den stora vinnaren efter statliga stimulansåtgärder i slutet av september. En rad finans- och penningpolitiska åtgärder lyfte kinesiska aktier med 21,9 procent under kvartalet (+14,7 procent under sista veckan) och gav draghjälp åt råvaror, där koppar och järnmalm var bland de största vinnarna på grund av en förväntad ökning av Kinas ekonomiska tillväxt och återhämtningen av landets ansträngda fastighetssektor.

Drivkrafter bakom rotationen

Under det tredje kvartalet såg vi även andra faktorer som kan bidra till att aktiemarknaderna återgår till ett mer normalt tillstånd, vilket i sin tur kan leda till ett långvarigt uppsving för värdeaktier jämfört med tillväxtaktier.

För det första verkar AI-bubblan vara på väg att mogna. De bolag som har lett utvecklingen behöver nu betydande teknologiska genombrott för att kunna behålla sina historiska tillväxttakter, samtidigt som investerare börjar ifrågasätta både storleken och tidpunkten för avkastningen på de enorma investeringar som redan gjorts.

De så kallade "The Magnificent 7" (+5,4 procent) hade sitt sämsta kvartal sedan fjärde kvartalet 2022 [3]. Deras marknadsandel fortsätter att minska till sundare nivåer (31 procent av S&P 500-indexet vid slutet av september från en topp på 35 procent tidigare i år) och kvartalsresultaten förväntas visa en minskning av lönsamhetsgapet mellan dem och resten av marknaden. Efter 15 år av oavbruten tillväxt går vi nu in i en björnmarknad för teknologisektorn?

För det andra höjde Bank of Japan räntorna och lossade sin styrning av räntekurvan i slutet av juli, vilket stärkte valutan och avslutade den miljardstora "carry trade" där investerare lånar billigt i yen för att investera utomlands. Det resulterande fallet på aktiemarknaden då investerare skyndade sig att sälja tillgångar återhämtades snabbt men de långsiktiga implikationerna för internationella kapitalflöden – särskilt till USA där dollarn fortsätter att försvagas – kan vara betydande om japanska lånekostnader fortsätter att stiga.

imageirg9.png

Utländska investerare äger för närvarande cirka 17 procent av den amerikanska aktiemarknaden – en rekordhög nivå – vilket har bidragit till att driva värderingarna till rekordpremier över europeiska marknader (33 procent billigare) och tillväxtmarknader (20 procent billigare)[4]. En ytterligare försvagning av dollarn, driven av en kombination av Feds lättnader, ett växande budgetunderskott och USA:s politiska beroende av finansiella sanktioner, kan leda till att utländskt kapital flödar till mer attraktiva valutor, växelkurser och tillgångspriser.

Bland de främsta mottagarna kan Kina vara där marknadslikviditeten har återvänt och globala investerare är underviktade jämfört med historiska allokeringar efter flera års utflöden. Kinesiska aktier förblir undervärderade jämfört med långsiktiga genomsnittsmultiplar av vinster och bokfört värde[5] trots den senaste uppgången. Eventuella utvidgningar av de senaste stimulansåtgärderna för att stödja hushållen kommer sannolikt att ha stora konsekvenser för Kinas obalanserade ekonomi och driva ett mer strukturellt positivt rally. Detta kan vara ytterligare en viktig faktor för att återföra Kina – och potentiellt tillväxtmarknaderna i allmänhet – till ett mer normalt tillstånd.images6q8s.png

Positiva utsikter, men förvänta dig det oväntade

Fjärde kvartalet är historiskt sett starkt för marknaderna och aktier har också tenderat att stiga när Fed sänker räntorna utanför en recession. En ytterligare sänkning med 0,5 procent förväntas före årets slut och den ekonomiska situationen ser ut att stödja breda aktiemarknadsavkastningar. Den senaste fondförvaltarundersökningen från Bank of America visade att 79 procent av respondenterna förväntar sig en mjuklandning och starka sysselsättningssiffror för september tyder på att ett "Guldlock"-scenario är möjligt i USA.

I andra regioner förväntas vinsterna växa i de flesta områden i år och nästa år. Starka företags kassaflöden och lägre lånekostnader kan också utlösa en våg av fusioner och förvärv, särskilt där värderingarna ligger under långsiktiga genomsnitt i områden som tillväxtmarknader, fastigheter och småbolag.

Till sist demonstrerade förra kvartalet vikten av att förbli investerad. Aktiemarknaderna i juli och augusti upplevde några av sina bästa och sämsta dagar på flera år, medan investerare kämpade med rädsla för recession och osäkerhet kring räntorna.

På kort sikt skuggar det amerikanska valet och ökande spänningar i Mellanöstern framtidsutsikterna, och det verkar som att marknaderna kommer att förbli volatila på kort sikt. Kunder bör därför förbereda sig för ytterligare svängningar under de kommande månaderna. För aktieplockare som oss kan volatilitet vara positivt – några av våra bästa investeringar har gjorts under perioder av marknadsoro, och vi är redo att utnyttja framtida möjligheter för dina vägnar.

 

Referenser

[1] Avkastning i USA baserat på S&P 500-index.

[2] Källa: MSCI. MSCI ACWI sub-indices i USD.

[3] Källa: Bloomberg. Bloomberg Magnificent 7 Total Return Index.

[4] Källa: JP Morgan med hjälp av MSCI-index. Värderingar baserade på framtida P/E (USA 22x, Europa ex-USA 15x, EM 18x).

[5] Källa: JP Morgan med hjälp av MSCI China Index. Framtida P/E 11x vs. 12x genomsnitt, P/B 1,1x vs. 1,9x genomsnitt.

Börsen

Alexandra Morris: Ännu ett bra år för globala aktier

Trots en liten nedgång mot slutet blev 2024 ett mycket bra år för den globala aktiemarknaden. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Fjärde kvartalet: Tvära kast på de globala aktiemarknaderna

När 2024 gick mot sitt slut visade de globala aktiemarknaderna både styrka och mer oväntade ...

Ju mer allt förändras, desto mer förblir allt detsamma

2024 kommer att gå till historien som ännu ett starkt börsår – med 56 nya rekordnoteringar enbart i ...

November 2024: Marknadsreaktioner efter USA-valet

November 2024 präglades av betydande politiska och ekonomiska händelser, med det amerikanska ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up