Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Världens aktiemarknader avslutade juni med en uppgång på 3 procent under andra kvartalet och 12 procent högre för första halvåret av året[1]. MSCI All Country World Index nådde en rekordhög nivå i juli, främst tack vare USA där S&P 500 (upp 16 procent hittills i år) och Nasdaq (upp 20 procent hittills i år) också satte nya rekord vid slutet av andra kvartalet.

Dessa imponerande avkastningstal har uppnåtts trots ekonomiska motvindar. Tillväxten är fortfarande långsam, konsumentförtroendet försvagas och räntorna är högre än förväntat vid årets början på grund av ihållande hög inflation. Den geopolitiska situationen är också mycket utmanande med långvariga konflikter i Ukraina och Gaza, samt oväntade valresultat i Indien och Europa, utan att detta har bromsat uppgången på marknaderna.

Du behöver inte titta långt under ytan för att upptäcka att ett minskande antal aktier driver utvecklingen. Bolag kopplade till artificiell intelligens stod för hela uppgången i S&P 500 under andra kvartalet – Nvidia bidrog ensam med nästan hälften – och fortsatte att dominera den amerikanska marknaden.

Europeiska aktier hade en solid uppgång på 6 procent under första halvåret, men tillväxten var koncentrerad till bara två bolag; Novo Nordisk och ASML, som båda har stigit runt 45 procent, och som vi är glada att ha i våra portföljer[2]. Tillväxtmarknader är upp 7 procent för året, med stark insats från Kina (upp 3 procent), Taiwan (upp 29 procent) och Indien (upp 16 procent), som bidrog till att väga upp för besvikande resultat från Korea (ner 0,5 procent) och inte minst Brasilien (ner 22 procent)[3].

Artificiell intelligens har haft en dominerande inverkan på olika sektorer globalt, med informationsteknologi (upp 25 procent) och kommunikationstjänster (upp 21 procent) som ledande i år, medan konsumtionsvaror (upp 5 procent), dagligvaror (upp 3 procent), råvaror (ner 1 procent) och fastigheter (ner 2 procent) har kämpat. Detta visar de ekonomiska utmaningar som inflation och räntor som nämnts tidigare. Detta ledde till att tillväxtaktier (upp 17 procent) slog värdeaktier (upp 7 procent) under första halvåret, och förstnämnda handlas nu till en 100 procents värderingspremie baserat på framtida intjäning[4].

Ett minskande antal vinnande bolag har gjort det svårare för aktieurval att slå marknaden. Data från Morningstar Direct visar att bara 18,2 procent av aktivt förvaltade fonder som jämförs med S&P 500 ligger före indexet efter första halvåret. Med de dyraste bolagen som står för de största bidragen, har förhållandena varit särskilt utmanande för värdeinvesterare som SKAGEN. Även om de flesta av våra aktiefonder har levererat solid absolut avkastning, låg alla efter sina referensindex efter första halvåret. Även om detta är nedslående, är perioder med underavkastning en oundviklig del av att vara en aktiv förvaltare.

Bubblor under ytan

Den allt större marknadskoncentrationen innebär att Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Meta och Alphabet nu utgör över 30 procent av S&P 500-indexet och nästan 20 procent av det globala referensindexet. Med höga värderingar och stora förväntningar om fortsatt vinsttillväxt är felmarginalen för dessa bolag motsvarande liten. För passiva investerare som följer dessa index ökar koncentrationsrisken.

Fördelarna med att investera globalt bör heller inte underskattas. Värderingar på tillväxtmarknader och i Europa är fortfarande attraktiva, med framtida intjäningsmultiplar under långsiktiga genomsnitt och till rekordstora rabatter jämfört med USA, på respektive 40 och 30 procent. Även i USA, där de flesta sektorer handlas över långsiktiga genomsnitt, har P/E-multipeln en kraftig lutning mot IT-sektorn, som nu är prissatt 70 procent högre än sitt eget 10-åriga genomsnitt, och på en nivå vi sist såg när dot-com-bubblan sprack.

Ett av Warren Buffetts mest kända citat är att "det är bara när tidvattnet går ut, som du ser vem som har simmat naken", och investerare blir alltmer nervösa för stigande teknologivärderingar. Den senaste Bank of America Global Fund Manager Survey visade att 69 procent av respondenterna anser att äga de sju största teknikbolagen är med god marginal den mest överskattade handeln du kan göra, upp från runt 50 procent i maj.

imagegmf8e.png

Samma undersökning avslöjade också att investerare har sålt teknikbolag tre månader i rad, med genomsnittlig allokering på netto 20 procents övervikt, vilket är det lägsta sedan oktober 2023 och under 20-årsgenomsnittet på netto 22 procents övervikt.

image0xj08.png

Jag har varit försiktig med detta område av marknaden under längre tid och tror att vår försiktighet till slut kommer att löna sig. Trots ett relativt nedslående första halvår för våra fonder, tror jag att vår investeringsstrategi fortfarande är den rätta och kommer fortsätta att ge de bästa långsiktiga resultaten för kunderna. Att våga stå vid våra övertygelser är viktigt i tider som dessa, särskilt när vi kan stå inför ökande geopolitisk och ekonomisk osäkerhet framöver.

Vi har navigerat perioder med marknadsstörningar tidigare, och det finns få bättre alternativ än att ha en balanserad portfölj av noggrant utvalda och analyserade bolag. Värderingarna i våra fonder har den största uppsidan på länge och ger det bästa skyddet mot att bli tagna på sängen när marknaden vänder.

 

Referenser

[1] MSCI All Country World Index i USD, per 30/06/2024.

[2] MSCI Europe Index i USD, per 30/06/2024.

[3] MSCI Emerging Market Index och MSCI landindex i USD per 30/06/2024.

[4] MSCI ACWI Growth Index (26x forward P/E) vs. MSCI ACWI Value Index (13x forward P/E).

Börsen

Alexandra Morris: Ännu ett bra år för globala aktier

Trots en liten nedgång mot slutet blev 2024 ett mycket bra år för den globala aktiemarknaden. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Fjärde kvartalet: Tvära kast på de globala aktiemarknaderna

När 2024 gick mot sitt slut visade de globala aktiemarknaderna både styrka och mer oväntade ...

Ju mer allt förändras, desto mer förblir allt detsamma

2024 kommer att gå till historien som ännu ett starkt börsår – med 56 nya rekordnoteringar enbart i ...

November 2024: Marknadsreaktioner efter USA-valet

November 2024 präglades av betydande politiska och ekonomiska händelser, med det amerikanska ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up