Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Så blir du en bättre investerare

- Vi har haft en avkastning på 29 procent per år. Synd bara att mina kunder inte har fått samma. Peter Lynch

Citatet ovan kommer från den amerikanska förvaltningslegenden Peter Lynch och illustrerar vad den här artikeln ska handla om. Hur kan vi som fondsparare säkerställa att vi får så bra långsiktig avkastning som möjligt?

Problemet med oss investerare

Klassisk ekonomisk teori säger att vi människor fattar rationella beslut när det kommer till pengar. Problemet är att teori och praktik inte stämmer överens. Ta Peter Lynchs fond som i många år levererade fantastisk avkastning. Tyvärr uppnådde hans kunder inte samma avkastning eftersom de gjorde dumma saker under tiden. Är det möjligt att låta bli att göra dumma saker? Det lönar sig i längden, så varför är det så svårt?

Det finns ett stort forskningsområde som handlar om detta – beteendeekonomi. Denna forskning visar att vi påverkas av känslor och kortsiktigt brus på marknaden. Detta leder till att vi ofta köper dyrt och säljer billigt, alltså precis tvärtemot vad vi bör göra.

Tre tips för bättre investeringar

Portföljförvaltaren Stein Svalestad har haft ett särskilt intresse för beteendeekonomi sedan studietiden.

- Rädslan för att förlora pengar är så stark hos de flesta av oss. Och det är denna förlustaversion som får oss att göra dumma saker vid de värsta tidpunkterna, säger Stein.

Dumma saker i detta sammanhang är till exempel att sälja dina andelar när marknaderna faller. För att det ser läskigt ut och du blir rädd för att förlora dina sparpengar. Så den stora frågan är hur kan vi sluta förstöra vår egen långsiktiga avkastning?

Stein har tre tips:

  1. Sätt upp ett mål. Om du har ett mål med ditt sparande, något du vill uppnå längre fram, ökar sannolikheten för att du kommer att lyckas. Det kan vara så enkelt som att säkra pensionen, segla jorden runt eller arbeta deltid under en period. Du bestämmer!
  2. Gör en investeringsstrategi. Det låter svårt, men det kan vara så enkelt som att starta ett sparavtal. Då sparar du automatiskt varje månad, i upp- och nedgångstider. På samma sätt kan ett uttagsavtal hjälpa dig att ta ut pengar på ett planerat sätt, utan att låta dig påverkas av marknadens svängningar. Det lönar sig i längden.
  3. Prata med en rådgivare. All forskning visar att det blir enklare att hantera marknadens svängningar om du tar hjälp av en expert. En rådgivare kan dessutom ge dig värdefulla tips om portföljval och strategier som passar just dig bäst.

Tre viktiga begrepp

För att bli en bättre investerare är det värdefullt att förstå tre viktiga begrepp:

  • Alfa (meravkastning): Detta är avkastningen som överstiger marknadens avkastning. Det är ett mått på hur bra en fondförvaltare är på att skapa värde utöver den allmänna marknaden.
  • Beta (marknadsavkastning): Detta är själva avkastningen du får i en viss marknad. Om Stockholmsbörsens huvudindex ger 10 procents avkastning ett år, så är beta 10 procent.
  • Gamma: Detta begrepp beskriver hur du påverkar din avkastning genom att handla överilat, till exempel sälja när marknaderna faller eller köpa när kurserna är som högst. Gamma är till stor del känslostyrt.

Att bli en bättre investerare handlar till stor del om att förstå och kontrollera sitt eget beteende. Genom att följa de tre viktiga tipsen, sätta upp en solid investeringsstrategi, söka professionell hjälp, och förstå de grundläggande principerna för investeringar, kan du öka dina chanser att uppnå god långsiktig avkastning. Som med mycket annat kommer du långt med tålamod och disciplin.

Spara i fonder

Är det klokt att köpa aktier och fonder nu?

Kommer det gå upp nu? Kommer det gå ner nu? När är det smart att köpa fonder? Det är frågor som ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Spara i fonder

Inflationen - hur påverkar den din ekonomi?

Spara i madrassen? Inte om du inte vill att inflationen ska äta upp dina pengar.

Missa inte ränta på ränta-effekten när du sparar

Ränta på ränta-effekten är en av de stora fördelarna med ett långsiktigt fondsparande.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up