Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Ian Goldin - Mannen med fingret på pulsen

den 7 januari 2022

För att stanna i de globala termerna är Ian Goldin en av dem som kan "walk the talk" när det gäller att backa upp sina imponerande akademiska meriter med praktisk erfarenhet.

Ian Goldin är professor i globalisering och utveckling vid University of Oxford, där han leder forskning inom teknologisk och ekonomisk förändring, «Future of Work» och «Future of Development». Han är född och uppvuxen i Pretoria, Sydafrika. Ian Goldin var dock snabb att lämna Sydafrika till förmån för London och Oxford när han hade avslutat sin kandidatexamen vid University of Cape Town. Och det var i London han för första gången stiftade bekantskap med utveckling och globalisering. Senare återvände han till Sydafrika igen, där han genom sitt arbete som Nelson Mandelas ekonomiska rådgivare kom nära den dåvarande Sydafrikas president.

"Mandelas inställning till beslut borde vara ett exempel för ledare överallt. Han lyssnade alltid intensivt och ställde frågor så att han kunde förstå hela omfattningen av problemet han stod inför och de möjliga lösningarna", förklarade Ian Goldin för Project Syndicate.

Och det har sedan dess blivit invanda värderingar som lyser igenom i hans dagliga arbete när han analyserar världshändelser som den nuvarande pandemin: "Det första steget är själva vaccinet. Det är avgörande att alla - från rika till fattiga - i utvecklade länder och utvecklingsländer - får tillgång till vaccinet samtidigt."

Värdet av att ha fingret på pulsen

2006 grundade Ian Goldin The Oxford Martin School, som han också ledde fram till 2016. Under sina tio år på The Oxford Martin School etablerade Goldin 45 forskargrupper som kombinerade över 500 akademiker från Oxford med mer än 100 olika utbildningsbakgrunder. Tillsammans utgjorde det världens ledande centrum för tvärvetenskaplig forskning om globala utmaningar. Han är fortfarande ansluten till institutionen som professor och chef för institutionen för teknisk och ekonomisk förändring.

Ian Goldin tror att det kommer att bli fler kriser under 2000-talet och att förmågan att navigera i dem är värdefull: "Växande integration och komplexitet har resulterat i systematiska risker som vi måste hantera om vi ska kunna behålla tidigare decennier av framsteg", förklade Goldin i en intervju i Financial Times.

Sättet att göra det? Att hålla fingret på pulsen i förhållande till tidsandan och samarbeta kring nya lösningar på lokal nivå. För, som Goldin säger, för allt i världen måste vi undvika att samhället blir mer slutet runt oss och att de fattiga inte kan njuta av globaliseringens möjligheter.

Nu skulle man kunna tro att Ian Goldin har nog på sitt skrivbord i Oxford, men han har också publicerat över 23 böcker (den senaste har titeln "Rescue: From Global Crisis to a Better World"), samt fungerar som rådgivare till över 50 regeringar och 100 ledande globala företag och är adlad av den franska regeringen. Han är särskilt intresserad av förändring och framtid och kommer på SKAGENs Nyårskonferens att diskutera vägen från en global kris till en bättre värld. Detta händer den 11 januari 2022.

Nyårskonferensen

Jennifer Wallace

Aktiv förvaltare med dokumenterade resultat. Som grundare, delägare och investeringsdirektör på New ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Loretta J. Mester

Insikter från en amerikansk centralbankschef. Efter tio år som en av tolv chefer inom Federal ...

Alex Edmans

När värde och ansvar går hand i hand. Alex Edmans är en finansprofessor, föreläsare och författare ...

David Einhorn

Konsten att spela sina kort rätt. David Einhorn är en värdeorienterad investerare, författare och ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up