Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Nouriel Roubini spår en ny kris – får han rätt igen?

Han kallas ofta pessimist och går under smeknamnet ”Dr. Doom” i media. För ekonomiprofessor Nouriel Roubinis profetior är sällan upplyftande. I gengäld har de åtminstone tidigare visat sig stämma. Redan 2005 spådde den iranskfödde ekonomiprofessorn med doktorsgrad från Harvard att huspriserna ”red på en våg av spekulationer, som snart kommer att dränka ekonomin”. Ett år senare, i september 2006, varnade han igen, denna gång inför de skeptiska åhörarna på Internationella valutafonden (IMF).

”USA står troligtvis inför ett historiskt ras i huspriserna, en oljechock, ett massivt fall i konsumentförtroendet och följdaktligen en djup recession”, sa han då.

Möttes av misstro

Han förutsåg i samma anförande att husägare inte skulle kunna betala av sina lån, att biljoner dollar i värdepapper som var ompaketerade bolån, skulle gå upp i rök, och att det globala finansiella systemet skulle förlamas. Detta skulle, enligt Roubini, skapa svallvågor och få hedgefonder, investmenbanker och andra finansiella institutioner att falla.

Då han lämnade podiet hos IMF, utbrast moderatorn till åhörarnas stora förtjusning att ”efter den presentationen behöver vi nog en rejäl drink”. New York Times beskriver hur Roubini blev känd som en evig pessimist. Förutsägelserna verkade osannolika i en tid med låg inflation, låg arbetslöshet och – om än svag – tillväxt. Två år senare skrattade ingen längre. Roubinis förutsägelser hade blivit verklighet.

Nu varnar Dr. Doom igen

Idag varnar Roubini åter och ser tecken på en kommande kris. I juli i år underströk han att det är en ”olustig tid för världsekonomin”. Han hänvisade till det eskalerande tech- och handelskriget mellan USA och Kina, och det kraftiga fallet i oljepriset. Faktorer som, enligt Roubini, kan leda till en lågkonjunktur redan 2020. Och den här gången finns inte möjlighet att stimulera ekonomin. Den typen av injektioner kan fungera på kort sikt, betonar Roubini i en Project Syndicate-kommentar, men på längre sikt kommer bräckliga räddningsplankor av det slaget att medföra inflation, ett ohållbart budgetunderskott och en ökad offentlig skuldsättning.

Konsumtionen håller ekonomin uppe

Orsaken till att krisen ännu inte inträffat är, enligt Roubini, att konsumtionen ännu inte minskat. Han spår dock att det med potentiellt stigande priser som följer av importtullar m.m. bara är en tidsfråga innan konsumentförtroendet minskar, och efterfrågan börjar dala.

Roubini uppmanar att man på medellång sikt inte bör möta minskad konsumtionen med kontracykliska finanspolitiska grepp. Istället bör man följa med strömmen och anpassa sig. För de negativa konsekvenserna av handelskriget kommer att bli mer eller mindre permanenta – och likaså den lägre tillväxten, lyder Nouriel Roubinis nedslående slutsats.

Hör Roubini på Nyårskonferensen 2020.

Läs mer om Nouriel Roubini.

Nyårskonferensen

Louis-Vincent Gave

Bergsinfanteristen som utforskar tillväxtmarknader. Tillväxtmarknader har stått i centrum för ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Dan Gardner

New York Times-bästsäljare, uppmärksammad av The Economist, The FT med flera, samt rådgivare till ...

Stein Svalestad

Stein Svalestad är VD och portföljförvaltare för SKAGEN. Stein började på SKAGEN Fonder för snart ...

Jennifer Wallace

Aktiv förvaltare med dokumenterade resultat. Som grundare, delägare och investeringsdirektör på New ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up