I somras hade Nicolosi och hennes forskarteam ett genombrott. I samarbete med bland andra Nokia Bell labs har de hittat ett sätt att framställa batterier som laddar blixtsnabbt och har 250 procent större energitäthet än dagens batterier på marknaden. Flera betecknar det som ett genombrott när Nicolosi och teamet nu har kunnat framställa en protyp som är färdig för produktion.
- Problemen och begränsningarna med batterier beror på materialen man använder för att skapa dem. Jag har arbetat så många år med nanomaterial att det var ett naturligt steg vidare att applicera mina erfarenheter på batterier – en av vetenskapens största utmaningar, säger Nicolosi i en intervju med Irish Times.
Viktigt för det gröna skiftet
Bland materialen som ingår i moderna batterier återfinns litium, bly, kvicksilver, kadmium och nickel.
Nicolosis genombrott kan få stor betydelse för elektrifieringen som pågår och kan vara en viktig komponent i det gröna skiftet. Flera internationella bolag har nu fått licenser för att ta fram produkter baserade på Nicolosis forskning.
Nocolosis och teamets arbete kan leda till att mobiler får längre livslängd, att elbilar får större räckvidd och att förnybar energi blir mer utbrett.
Världens tunnaste material
Centralt i Nicolosis arbete är ett av världens hårdaste, tunnaste och starkaste material, grafen –som har likheter med det du hittar i en blyertspenna. Grafen är ett tvådimensionellt kolmaterial som är ett atomlager tjockt. Forskarna bakom upptäckten tilldelades Nobels fysikpris 2010.
Nicolosis forskning handlar inte bara om energilagring. Grafen är genomskinligt och tåligt, och kan därför användas inom en rad områden. Ett exempel är förpackning av matvaror, där materialet kan säga ifrån när utgångsdatum närmar sig. Nicolosi har också hjälpt det irländska bryggeriet SABMiller att ta fram flaskor med en barriär av nanomaterial som som gör det möjligt att sälja öl i plastflaskor.
Första kvinnan sedan 1592
Professor Nicolosi har gjort en imponerande akademisk karriär och tagit emot många utmärkelser från prestigeuniversitet för sin forskning. Efter att ha varit verksam vid flera universitet, bland annat Oxford, återvände hon till Trinity College i Dublin 2012. Som första kvinna under universitetets 427 år långa historia blev hon Chair (ämnesansvarig professor) för Nanomaterials and Advanced Microscopy.
Valeria Nicolosi är en av talarna på SKAGEN Fonders Nyårskonferens i januari 2020.