Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

SKAGEN Kon-Tiki-uppdatering: Kombinerar tillväxt och avkastning till ett attraktivt pris

Trots ökade spänningar i Mellanöstern slog MSCI EM-index sin motsvarighet på utvecklade marknader under tredje kvartalet. Med en EUR-avkastning på 17 procent hittills i år är det på väg mot sitt bästa kalenderår sedan 2020.

En betydande del av dessa vinster kommer från Kina, som utgör 28 procent av EM-indexet. Kapitalflödet har börjat återvända eftersom utländska investerares inställning har förbättrats och det har blivit billigare att låna pengar inrikes.

- Den kinesiska ekonomin har varit svagare än förväntat, så regeringen lanserade en samordnad politik med både finans- och penningpolitiska stimulanser. Även om stöd till kinesiska hushåll sannolikt skulle ha gett ännu större effekt, är signalen från myndigheterna om att stödja ekonomin tydlig, vilket gav den kinesiska aktiemarknaden sin bästa vecka sedan 2008 i slutet av september, förklarar Fredrik Bjelland, portföljförvaltare på SKAGEN Kon-Tiki.

Avkastning i Kina

Den ökade likviditeten i Kina har också gynnat SKAGEN Kon-Tiki, som är något överviktat i Kina jämfört med MSCI EM-indexet. För närvarande ligger fonden 3 procent efter indexet hittills i år[1]. Kinesiska investeringar är fondens tre största bidragsgivare i år, med CNOOC, Ping An och Alibaba som tillsammans bidrar med över 10 procent i absolut avkastning.

- Vi har konsekvent ökat vår exponering mot Kina sedan hösten 2021, och vår konträra strategi och tålamod har lönat sig, säger Bjelland. Vårt aktieurval har också varit mycket framgångsrikt – fondens kinesiska investeringar höll sig stabila när marknaden tappade omkring hälften av sitt värde mellan 2021 och 2023, och har stigit ungefär dubbelt så mycket som indexet under 2024, säger han.

Fondens andra stora landsexponeringar har dessvärre inte presterat lika bra. Sydkorea och Brasilien, som tillsammans utgör 40 procent av fonden, är de enda två stora tillväxtmarknaderna med negativ avkastning hittills i år.

- Det finns flera faktorer som påverkar detta, som alltid, men den sydkoreanska marknaden har dragits ned av Samsung Electronics, som utgör över en fjärdedel av indexet. Brasilien har kämpat främst på grund av stigande räntor och oro för landets ekonomiska situation, tillägger Bjelland.

Denna underprestation innebär att brasilianska investeringar är fondens fyra största negativa bidragsgivare, med Simpar, Assai, Cosan och Raizen som tillsammans har kostat omkring 4 procent i absolut avkastning hittills i år.

image0hty.png

En uppdaterad portfölj

2024 har varit ett aktivt år för portföljen, med åtta nya bolag som kommit in och sju som gått ut – en omsättningshastighet på 30 procent, i linje med fondens investeringshorisont på tre till fem år.

- Vi har kunnat inkludera bolag i portföljen i år som antingen tidigare har varit i fonden, som Wuliangye, eller som vi känner genom ägande i moderbolagen, som CSAV och Grupo Vamos. Detta gör att vi är väl bekanta med och har förtroende för ledningen, förklarar Bjelland.

Portföljförvaltarna har också utnyttjat kursnedgångar för att öka investeringarna i Ping An, TSMC och Yara International till attraktiva priser. Samtidigt har de minskat innehaven i Hyundai Motor, CNOOC och KB Financial Group efter stark kursutveckling. Denna justering bland fondens största investeringar innebär att portföljen har en förväntad uppsida på runt 40 procent över en tvåårig investeringshorisont.

Portföljen handlas nu med en rabatt på 40–45 procent jämfört med MSCI EM-indexet och andra EM-fonder, baserat på intjäning och bokfört värde, med bara en liten kompromiss på kvalitet[2]. Fonden innehåller också fler små och medelstora bolag (26 procent av portföljen) än både indexet (9 procent) och konkurrenterna (12 procent), något Bjelland ser som en fördel:

- Vi tror att chansen att hitta felvärderade bolag är störst här. Mindre bolag förbises ofta av marknaden och avkastningen på vår tid och analys kan därför bli högre, säger han.

Värden på tillväxtmarknader i en dyr värld

Tillväxtmarknader är en av få regioner globalt där aktier för närvarande är prissatta under långsiktiga genomsnitt. De flesta stora utvecklingsländer, med undantag för Indien och Taiwan, verkar billiga jämfört med historiska prisnivåer. Detta står i kontrast till utvecklade marknader, där företagsvärden är över historiska genomsnitt, särskilt i USA där P/E-kvoterna är ungefär en tredjedel högre[3].

När man jämför prisnivåerna på tillväxtmarknader med USA, ser man en rabatt som nu överstiger nivån under dotcom-bubblan – då amerikanska värderingar också påverkades starkt av teknikbolag, precis som de gör idag. Faktum är att rabatten nu är på en nivå som senast sågs 1969. Vid båda tidigare tillfällen ledde dessa extrema prisskillnader till långvariga perioder av stark överavkastning på tillväxtmarknader.

image97df7.png

Vinsttillväxten förväntas också vara relativt stark på tillväxtmarknader, med en förväntad EPS-ökning på 23 procent nästa år, jämfört med 7 procent för utvecklade marknader, enligt konsensusuppskattningar[4]. Detta bådar gott för framtida avkastning, och Bjelland avslutar:

- Med värderingar som är attraktiva både i förhållande till utvecklade marknader och deras eget historiska genomsnitt, anser vi att det är ett intressant tillfälle att titta närmare på tillväxtmarknader. Här finns det fortfarande goda möjligheter för aktieurval att skapa positiv och differentierad avkastning, säger Bjelland.

Se inspelningen av webbinariet med Fredrik Bjelland

 

Alla siffror per 2024-09-30 om inget annat anges.

 

Referenser 

[1] Per 2024-10-24. 

[2] Källa: Morningstar, per 2024-08-31. 

[3] Källa: JP Morgan. 1990-01-01 – 2024-09-30. MSCI EM-index nuvarande framåtblickande P/E 13x jämfört med 14x i genomsnitt, MSCI World-index nuvarande framåtblickande P/E 19x jämfört med 16x i genomsnitt, MSCI US-index nuvarande framåtblickande P/E 22x jämfört med 16x i genomsnitt. 

[4] Källa: JP Morgan.

Tillväxtmarknader

En osäker värld: Är det dags att tänka om när det gäller tillväxtmarknader?

Resultatet av det amerikanska presidentvalet kan markera början på en ny världsordning, men också ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Tillväxtmarknader

Sydkorea: Uppdatering från SKAGEN

Den sydkoreanska presidentens överraskande införande av undantagstillstånd överrumplade ...

SKAGEN Kon-Tiki: En berättelse om två marknader

På en nyligen genomförd resa till Kina och Indien slogs vi av den skarpa kontrasten mellan de två ...

- Det öppnar sig alltid möjligheter för goda köp

Marknaderna har darrat rejält och rädslan spridit sig snabbt bland investerarna på världens börser. ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up